Skyline

Skyline

Ons eerste verspeelt koppositie, ons tweede neemt de leiding.


DSG 1 – Rokade 2 : 3 – 3
Schaakstad 8 – DSG 2 : 2 1/2 - 3 1/2


De ontwikkelingen in de 5de ronde van de Osbocompetitie mogen we gerust bizar noemen.

Het begon met ons eerste. Dat moest thuis tegen Rokade 2 dat ergens onderaan bungelde en waar, zeker op papier, vrij gemakkelijk overheen gewalst moest kunnen worden. De werkelijkheid bleek echter weerbarstig.

Het begon goed. Robbie offerde een stuk en blies daarmee de stelling van zijn tegenstander op. Linksom, rechtsom of door het midden, mat was onvermijdelijk en het eerste punt was binnen. 1 – 0. Maar Steffen raakte een Toren kwijt en zag die niet meer terug. 1 – 1.Paul leek op de winst af te gaan, maar zijn tegenstander bleek uit taai hout gesneden en wist steeds de enige zet te vinden die niet tot verlies leidde. 1½ - 1½. Chiel zette een massieve pionnenaanval op, maar kwam er ook niet doorheen. 2 – 2. Bij Patrick stond aan het eind van de avond nog steeds een knap ingewikkelde stelling op het bord. Toen zijn tegenstander een paar slappe zetten deed, sloeg Patrick genadeloos toe en offerde een Loper om een Dame te halen. Net voordat zijn tegenstander dacht met eeuwig schaak te kunnen wegkomen, kreeg Patrick zijn tweede Dame. 3 – 2.
Alleen de partij van Jan was nu nog aan de gang. Die had een Loper geofferd tegen twee pionnen in de verwachting met zijn surplus aan pionnen op de damevleugel door te kunnen stoten. Daar kwam dus niets van terecht en met nog 1 seconde op de klok gaf hij in verloren stelling op. 3 – 3.
Deze uitslag hadden de mannen van de Rokade 2 niet verwacht. Wij ook niet, trouwens.

Omdat Gendringen met 3 ½ - 2 ½ van Zevenaar 3 won, is de stand in klasse 3H:

Mp Bp
1 Gendringen 10 19
2. DSG 1 9 22
3. Aalten 7 18
4. Zevenaar 3 6 16
5. Groenlo 4 13
6 Rokade 2 2 12
7. Kameleon 2 2 10
8. Wisch 0 10

Gendringen moet nog tegen Aalten en tegen ons in de slotronde.
Wij moeten nog tegen Groenlo en Gendringen.
Het kampioenschap behoort dus nog steeds tot de mogelijkheden.

DSG 2

Ons tweede moest het opnemen tegen Schaakstad 8, dat samen met Rheden de laatste plaats deelde en waar, zeker op papier, vrij gemakkelijk overheen gewalst moest kunnen worden.
Behalve Jan, wiens tegenstander ruim honderd Elopunten meer had, speelde de rest van het team tegen tegenstanders wier rating 150 – 250 Elopunten minder bedroeg. Een eitje, dus, zou je verwachten.
De werkelijkheid bleek ook hier weerbarstig.

Het begon goed. Albert trof Dorinde Bierma en als je tegen Dorinde moet, dan tref je het. Je komt haar tegen op elk toernooi waar zij het hoogste woord voert en als laatste eindigt. Albert had dan ook weinig moeite met haar. 0 – 1. Maar Emile raakte een Toren kwijt en zag die niet meer terug. Bij de partij van Joop werden de vleugels muurvast tegen elkaar geschoven. Noch Joop noch zijn tegenstander durfde de boel te forceren. 1½ - 1½ Ben was er in de opening niet helemaal met zijn gedachten bij. Hij verloor een pion, kreeg een geïsoleerde dubbelpion en bleef de hele partij achter de feiten aanlopen. Hij bofte dat zijn tegenstander geen killer bleek te zijn. 2 – 2. Toen waren er nog twee partijen aan de gang en het zag er niet rooskleurig uit voor ons. Jan had net met leedwezen geconstateerd hoe zijn machtige aanval op een remisestand was uitgelopen en Steffen stond een Toren en twee pionnen achter zonder daar enige compensatie voor te hebben. Jan kreeg het consigne door te spelen, maar zag er al gauw geen gat meer in. 2½ - 2½ Vanuit de hoofden van alle omstanders werd naar Steffen het consigne uitgezonden:” Man, hou er toch mee op, we willen naar huis!” Maar Steffen speelde door. De vraag was: waarom? Het antwoord luidt: omdat Steffen een soort Chiel is, maar dan erger. Want zie: daar zette zijn tegenstander een aanval op waarvan hijzelf waarschijnlijk dacht dat het een mataanval was. Helaas, de goede Jan Kranenbarg zag een kleinigheid over het hoofd en kon een Toren inleveren. En terwijl de klok onverbiddelijk doortikte, begonnen de snorpunten van Jan steeds dieper te hangen. Even later raakten zij zijn sleutelbeenderen en zijn zetten kant noch wal. Wat tien minuten daarvoor niemand voor mogelijk had gehouden, gebeurde. Steffen zette hem mat. 2½ - 3½.
Dat was dus lachen. Wat een ontknoping. Zo bleven we toch nog in de race.
Toen afgelopen week de uitslagen van de andere wedstrijden in onze poule bekend werden, bleek dat we nog even door konden gaan met lachen. De Variant 2, met wie we de tweede plaats deelden, speelde gelijk tegen Rheden: 3 – 3. Die hebben we dus mooi achter ons gelaten.
Maar nog mooier bleek de uitslag van Zevenaar 4 tegen koploper De Toren Arnhem 11: 4 – 2.
Hadden we de koploper ook nog achter ons gelaten!

Stand in 4C:

Mp Bp
1. DSG 2 8 18
2. Zevenaar 4 7 16 1/2
3. De Toren 11 7 15 1/2
4. Variant 2 5 16
5. Theothorne 2 4 17
6. ASV 11 4 11
7. Rheden 3 14
8. Schaakstad 8 2 12

Dit ziet er dus veelbelovend uit, maar we zijn er nog niet.
Wij moeten nog tegen de kampioenendoders Zevenaar en Rheden.
Zevenaar krijgt behalve met ons ook nog met Variant te doen.
De Toren treft Variant en ASV.
Er staat ons een zinderende finale te wachten.