Skyline

Skyline

OSBOjubileumdag

Zaterdag 29 september gaat de OSBO i.s.m. de jubilerende Voorster Schaakvereniging haar jubileum vieren. Er zijn veel verschillende workshops, lezingen, kraampjes, simultaans en er zijn 2 toernooien waaraan iedereen mee kan gaan doen. Klik op "lees verder" om het uitgebreide programma alvast te bekijken. Het programma van zaterdag 29 september 2012


10.00 zaal open
(de gehele dag staan er verschillende schaakkraampjes in de grote zaal van New in Chess, Motiefgroep Schaken, houtdraaier Otto Boot, Raindropchess, Schaakkunst en de OSBO-service stand)

10.30 openingstoespraak
van de voorzitters van de OSBO respectievelijk de Voorster Schaakvereniging

11.00 simultaan voor de jongere jeugd door: Thomas Beerdsen
Simultaan voor de wat oudere jeugd door: I.M. Willy Hendriks
Lezing van Leo Hovestadt en een receptie voor de Voorster SC. Tevens is er een presentatie van het jubileumboek

12.30 tot 13.30 lunch voor alle OSBO-leden en sponsoren

Van 13.30 tot 17.00 Random Chess Toernooi olv Jeroen v. Onzen

Van 13.30 tot 17.00 Jeugdtoernooi Voorst olv Sven Pronk

13.30 – 14.15 uur workshops*

14.15 – 15.00 uur workshops*

15.00 pauze

15.30 Vierkampen Toernooi olv Barth Plomp

17.00 Afsluiting van de dag en prijsuitreiking

U kunt zich HIER aanmelden voor de lunch en de verschillende activiteiten.

*Hier onder wat beknopte informatie over de verschillende workshops.

Workshops

1. Ledenwerving / PR Pascal Losekoot
Nieuwe leden binnenhalen, hoe doe je dat? Er zijn een aantal stappen te zetten. Ten eerste moet men weten dat er een schaakvereniging in het dorp / de stad is. Stap twee is zorgen dat er nieuwkomers het clubgebouw inkomen, en goed opgevangen worden. Stap 3 is de begeleiding van nieuwe leden in het eerste jaar van hun lidmaatschap. Pascal zal aan de hand van praktijkvoorbeelden eea. toelichten. Op welke groep moet je je richten? Hoe zorg je dat nieuwkomers goed opgevangen worden? Is het aanbod geschikt voor nieuwe leden? De deelnemers worden uitgenodigd de eigen vereniging onder het vergrootglas te leggen.

2. Dammen versus schaken Ton Sijbrands
De ex-wereldkampioen dammen, voorheen lid van de Voorster SC, brengt onder woorden wat naar zijn beleving de overeenkomsten en de verschillen zijn tussen dammen en schaken. En waarom hij zowel dammen als schaken zo verschrikkelijk mooi vindt! Twee demonstratieborden gaan zijn betoog ondersteunen.

3. Bericht op website plaatsen Margreet Wevers
Druk, druk, druk, dat zijn we bijna allemaal. Gelukkig is er vaak een vrijwilliger die bereid is om o.a. uitslagen en nieuwsberichten op de website van de vereniging te plaatsen. Soms zijn dat tijdrovende en/of lastige klusjes. Op een website, gemaakt met ondersteuning van bijvoorbeeld Word Press, wordt het plaatsen van een bericht vrij eenvoudig en dus mogelijk voor meerdere leden van een vereniging. Bij SV Tornado hebben we gemerkt dat het erg prettig is dat er nu zo’n 4 schrijvers zijn i.p.v. die ene: fijn voor de schrijvers en fijn voor de lezers! In deze workshop laat ik zien hoe het werkt.

4. Competitievormen Huub Blom
In deze workshop wordt naar oplossingen gezocht die zich voordoen bij een schaakcompetitie (Bergertabellen, systeem Boon, Zwitsers, Keizer enz.). Hoe wordt de interne competitie spannender? Deelnemers worden verzocht om vooraf hun vraagstelling op te sturen naar competitieleider@osbo.nl

5. Persbericht maken Kees Stap
Hoe krijg je als schaakclub publiciteit in de lokale en regionale media? In deze workshop geeft Kees Stap tips en tricks vanuit zijn dagelijkse praktijk. Kees produceert als freelance journalist en tekstschrijver regelmatig persberichten. Als eindredacteur van twee huis-aan-huisbladen krijgt hij wekelijks ook tientallen persberichten toegestuurd.

6. Binding jeugd tot de club Gorrit Smit
Vanuit het centrale thema 'clubgevoel' worden een aantal idee├źn behandeld om de tegenstanders van de toekomst aan de club te binden.
Wetenschappelijk onderbouwd? Nee, maar praktijkervaringen lijken wel het nut te bevestigen.
Het thema biedt ook alle ruimte om brainstormenderwijs tot aanvullende suggesties te komen!

7. Vrijwilligers werven Erik Wille
Van analyse naar plan
Pas als je weet wat je wilt, kun je vrijwilligers vragen om iets te doen
Ken je leden en de ouders van je jeugdleden
Ondersteun je vrijwilligers en waardeer het werk dat ze doen

8. Extra aanbod clubavond Pascal Losekoot
Een clubavond moet meer zijn dan een plek waar schakers een partij spelen en daarna weer naar huis gaan". Op welke manier maak je het aanbod van je vereniging aantrekkelijk en bevorder je sociale contacten? Pascal gaat in op zijn ervaringen bij de Baarnse Schaakvereniging, waar activiteiten zoals de Spaanse Schaakavond en ongedwongen analyseavonden bij een lid thuis tot meer contacten en een groter clubgevoel hebben geleid.