Skyline

Skyline

Persoonlijke Osbokampioenschappen


Zaterdag 17 november wordt er weer begonnen met de persoonlijke Osbokampioenschappen. Ik doe daar al zo’n jaar of dertig aan mee en nog steeds kijk ik uit naar het moment waarop ze weer worden aangekondigd. Wat ik er zo aardig aan vind is het volgende.

In de eerste plaats de weg naar het speellokaal, die meestal langs het Apeldoorns kanaal voert. Het is zaterdagochtend - een uur of half tien -, er is vrijwel geen verkeer en het is november en de mist begint op te trekken, of het is december/januari/februari en het heeft gesneeuwd of gevroren, de grond is wit, de nevel wit en uit de luidsprekers klinkt de wat zwoele stem van Mieke van der Weij. Mocht God weer eens op de gedachte komen een nieuw paradijs te maken, dan zou hij dit als uitgangssituatie kunnen nemen.

In de tweede plaats kom je bij dit toernooi flink wat schakers tegen die je kent vanuit de Osbocompetitie. Dat geeft het een plezierige gemoedelijkheid. Er doen weinig pubers en adolescenten aan mee en ook dat bevordert de gemoedelijkheid (en je kansen op een redelijk resultaat).

Daarnaast zijn de grenzen waarmee de klassen zijn afgebakend heel plezierig, vooral bij de tweede klasse. Met een rating van pakweg boven de 1450 kun je in principe van iedereen winnen of verliezen. Elke partij is dus een uitdaging.
Je speelt twee volwaardige partijen op een dag, Als je de pech hebt dat je tot twee uur hebt moeten bikkelen, dan is het even afzien als je om half drie weer achter het bord moet. Gelukkig komt dit zelden voor. De resultaten tellen mee voor je rating. wat niet per definitie positief hoeft uit te vallen, al kun je net zo goed een klapper maken.
Ook de frequentie waarin gespeeld wordt, valt te overzien: één gure zaterdag per maand gedurende het najaar en de wintermaanden. Als de lente aanbreekt kun je weer gaan fietsen of er met de caravan op uit. En mocht je een keer niet kunnen, dan kun je twee byes nemen.

Al met al verbaast het me al jaren dat er vanuit onze club zo weinig belangstelling is voor dit toernooi.
In het verleden was Herman Schoo een reguliere deelnemer en ook Patrick deed wel eens een keer mee. Maar daar bleef het bij.
Inmiddels heeft Albert jullie de folder van deze PK toegestuurd. Jullie weten nu waarom je het aanmeldingsformulier moet invullen.