Skyline

Skyline

Helden 2


In de eerste aflevering van wat een feuilleton dreigt te worden, werd verhaald hoe Fred en Jan zich met ware doodsverachting bij de Persoonlijke Osbokampioenschappen aan de kop van Groep Twee wisten te nestelen. Fred op plaats 1, Jan op een gedeelde tweede en derde plaats een half punt achter hem. Behalve aan hun voortreffelijke karaktereigenschappen en hun niet te onderschatten schaakinzicht hadden zij deze prestatie toch vooral te danken aan het feit dat hun naaste concurrenten vanwege de barre weersomstandigheden thuis waren gebleven en daardoor met tweemaal een half punt genoegen moesten nemen.
Maar nu, op de vierde speeldag, het weer was lenteachtig, alle naaste concurrenten waren komen opdagen, konden onze helden laten zien uit welk hout zij werkelijk gesneden zijn.
Laat ons beginnen met Fred. Die had in zijn ochtendpartij vanaf  het begin het initiatief, bouwde een veelbelovende aanval op, maar zag toen een penning over het hoofd en verloor een stuk. Maar wat is dat toch lollig dat schaken, twee zetten later overkwam zijn tegenstander hetzelfde en Fred had zijn stuk weer terug. De partij eindigde in remise.
Jan trof een tegenstander waarvan hij vorig jaar nogal troosteloos had verloren en ook nu stond hij het grootste gedeelte van de partij minder tot met de rug tegen muur. Pas in het eindspel wist hij de langdurige vijandelijke aanval af te slaan en de stelling in evenwicht te brengen. Als dank voor dit kranige verweer kreeg hij een Dame cadeau.
En zo stonden onze helden na zeven ronden broederlijk aan kop.
In zijn middagpartij ging Fred er weer voortvarend tegenaan en het leek erop alsof hij van acquit af zijn tegenstander op zou rollen. Met zijn Dame, een Paard en twee Lopers was hij diep doorgedrongen in de stelling van zijn tegenstander, mat hing in de lucht, nu moest hij alleen nog even de juiste combinatie vinden. En zoals dat bij Fred wel vaker gebeurt, de combinatie die hij vond was wel diep berekend, maar niet de juiste, want ze kostte hem een Dame.
Jan trof de tegenstander tegen wie Fred eerder op de dag remise had gespeeld. Jan had de hele partij het initiatief, maar stuitte op taaie verdediging. Pas toen de vijfminutengrens in het zicht kwam en zijn tegenstander daar onder dook, begonnen er kleine onnauwkeurigheden in zijn spel te sluipen, die Jan genadeloos afstrafte. Eerst won hij een stuk, een paar zetten later volgde een simpel maar verassend mat.
Met nog één speelronde in het verschiet staat Jan nu op de eerste plaats met één punt voorsprong op Fred die nu op een gedeelde tweede en derde plaats staat.

18 maart volgt de ontknoping.  Voor meer informatie KLIK HIER