Skyline

Skyline

Seniorentoernooi 2016, slot

Citroen, citroen,
Fred en Albert kampioen.

De slotdag zou een mooie dag kunnen worden, want zowel Albert als Fred maakten kans dit toernooi als groepswinnaar te beëindigen. Albert (1355) moest daartoe winnen van Ko Kooman (1366), die een halve punt op hem voorstond, Fred (1499) had aan remise genoeg tegen Jan van Galen (1530).
En het werd een mooie dag!
Albert ging er, zoals hij dat het hele toernooi al had gedaan, weer fris en agressief tegen aan. 
Snel ontwikkelen, aanvallen, doordrukken, oprollen. Dat had hem tot dusver geen windeieren gelegd en ook nu was hij daar succesvol mee. Om half twaalf, een uur na het begin van de partij, kon zijn tegenstander opgeven.
Fred speelde volgens hetzelfde principe als Albert. In welke fase van zijn partij ik ook een kijkje gingen nemen, wat ik zag was steeds hetzelfde beeld: een tegenstander in de verdrukking. Omdat Fred het wat ingewikkelder maakte dan Albert, duurden zijn partijen langer, maar tegen half twee had ook hij de winst binnen.
En zo hadden wij twee groepswinnaars: Albert met 4 uit 5, Fred met 4½ uit 5.
Mooi gedaan heren! Ga zo door! Jullie weten nu dat jullie het kunnen! En gefeliciteerd, natuurlijk.
Wat overigens hun winst extra aardig maakt, is niet alleen de geldprijs die daar bijhoort, maar is ook de ratingsprong die je daarbij maakt: zo’n 25 punten voor Albert, zo’n 50 punten voor Fred. Een nadeel is dan weer dat je op de prijsuitreiking moest wachten die om 16.45 was gepland (Albert ruim vijf uur, Fred ruim drie uur).
Dit lijken twee mannen die in de wachtkamer van Frank een patiënt met zijn hoofd in het verband uit de behandelkamer zien komen, maar nee hoor, dit zijn twee trotse groepswinnaars die het wachten op de prijsuitreiking wat lang valt.


Henk, die na drie ronden op een gedeelde laatste plaats stond, kreeg toch de smaak nog te pakken en na remise in de vierde ronde,  won hij in de vijfde van de geduchte Edzar Bosch
van Rosenthal waardoor hij met 2 uit 5 als achtste eindigde.
Ook Jan won zijn laatste partij en behaalde daarmee, ondanks een matige score van 3 uit 5, tot zijn verbazing een gedeelde derde t/m vijfde plaats. Dat hij die plaats en de daarbij behorende buit moest delen met de man die één van zijn punten te danken had aan het feit dat de telefoon van Jan even hoorbaar had gerinkeld, strooide toch wat zout in een wond die nog niet helemaal dicht was.
Al met al kunnen wij Doesburgers terugzien op een zeer geslaagd toernooi en ook op een heel plezierig toernooi. Het was prima georganiseerd, je had geen last van kinderen met nepratings, je speelde iedere dag weer tegen iemand met ongeveer dezelfde rating als jij en omdat je in een gesloten groepje van twaalf deelnemers speelde, legde je makkelijk contacten.
Kortom, als schaken je hobby is en je bent 50 jaar of ouder  en je hebt een beetje tijd, doe je jezelf tekort als je dit toernooi aan je voorbij laat gaan.