Skyline

Skyline

Laatste nieuws


Interne competitie:

Met nog twee ronden te spelen, is nu al duidelijk dat Tony het periodekampioenschap niet meer kan ontgaan. Dachten we vorig jaar nog, toen hij ook de eerste periode won, dat dat beginnersgeluk was, nu weten we beter. Was er toen nog één van ons die van hem wist te winnen, nu moest iedere tegenstander zijn meerdere in hem erkennen (tenzij er nog iemand in de laatste ronde – want de voorlaatste is hij afwezig – voor een verrassing zorgt).

Gefeliciteerd, Tony.

Verhuizing

Op maandagochtend 19 december had zich rond 10.30 uur een vijftal leden bij de Bonte Os verzameld. Zware jongens waren het: Albert, Fred, Jan, Joop en Paul, niet bepaald meer de jeugd die de toekomst heeft, maar nog in de kracht en de bloei van hun leven. Ze waren uitgerukt met groot materieel: dozen, tassen, een steekwagentje, een aanhangwagen met aan de bovenkant deurtjes die over de daaronder ingeladen spullen gesloten konden worden; zeer professioneel dus. In hoog tempo en met voorbeeldig teamwork werden kast en spullen afgevoerd en ingeladen en naar IJsselzicht gebracht. Daar aangekomen bleek Albert de codes te kennen die de deuren voor ons openden, zodat we onze inventaris naar de ruimte konden brengen die ons voor de opslag toegewezen is. Die ruimte, niet veel groter dan een wc in een doorsnee doorzonwoning, moeten we delen met een paar andere verenigingen die daar ook hun spullen hebben opgeslagen. Onze kast kon er dus niet meer bij, tenzij we hem dwars in de deuropening plaatsten, maar dan konden de kastdeuren niet meer worden geopend, dus daar schoten we ook niks mee op. In zo’n situatie is het een meevaller als je met vijf schakers bent, die gewend zijn van een gegeven situatie cognitieve representaties te maken waarop zij operaties kunnen loslaten. Het duurde even, maar toen hadden ze de oplossing. Wat planken  van de muur, een kleine herschikking van de materialen van de medegebruikers, een kast verschuiven en verdomd, onze kast paste precies tussen die van de anderen. En zo staan daar onze borden, klokken en  stukken te wachten tot ze maandag 2 januari weer in gebruik kunnen worden genomen. Van de week nog fietste ik langs IJsselzicht en vanuit de hoogte hoorde ik klaaglijk een Paard hinniken: “ik wil een vorkje geven, ik wil een vorkje geven”. Wie kan die smeekbede weerstaan?

Tot de tweede, allemaal.

Database

Geruime tijd leidde onze database een sluimerend bestaan, maar recentelijk zijn er weer een paar aardige en leerzame partijen aan toegevoegd. Klik hier en geniet ervan. (Of ga naar Diversen - Partijanalyses en database DSG en klik op het logo.)


Poëzie

Op de een of andere site kwam ik onderstaand  kwatrijn tegen en ik vroeg me af: “Op wie van ons zou dit gedichtje betrekking kunnen hebben?”

Hij wist niet wat hij zonder sigaretten
Of wat hij zonder schaken moest beginnen
Hij schaakte om de zinnen te verzetten
En rookte om de zetten te verzinnen


Kees Torn (1967)

Human interest.

Ook al schaken we al jaren met elkaar, van wat ons nog verder bezighoudt, weten we weinig. Of jullie gelukkig zijn in je huwelijk, wat jullie dromen, angsten, twijfels zijn, wat je belangrijk vindt in het leven, waarover je je op kunt winden en wat je tot tevredenheid stemt, geen idee. Erg is dat niet, al blijft het merkwaardig: per jaar 36 maal 3 uur in elkaars gezelschap verkeren en niets van elkaar weten. Maar soms, soms kom je iets aan de weet dat je potentiële tegenstander/je medeclublid wat contour geeft: de schaakpostzegelverzameling van Patrick en zijn passie voor van Gogh bijvoorbeeld, de bijen van Albert, Paul die bij voorkeur in de natuur bezig is, Emile die zich vol overgave in het actiewezen heeft gestort en in een filosofieclubje zit..

En als jullie nu de plek die Joop heeft voorgeschreven aanklikt, dan krijgen jullie een boeiend inkijkje in wat Fred naast het schaken bezighoudt.