Skyline

Skyline
Stappen met Frank.

Op 19 december, de laatste clubavond van het jaar 2011, hield Frank (S) een inleiding. Het werd een boeiende, stimulerende avond. Het werd ook een vermoeiende avond, want Franks inleiding bestond uit een aantal kleine inleidinkjes die tot doel hadden ons aan het werk en vooral aan het denken te zetten.

De vraag waar hij het eens met ons over kon hebben, had Frank aardig opgelost. Zelf had hij de laatste tijd ervaren dat bestudering van en oefenen met tactiek hem bepaald geen windeieren hadden gelegd. Die ervaring wilde hij aan ons doorgeven. Na ons wat verteld te hebben over stellingkenmerken en het herkennen van patronen, konden wij ons inzicht meten aan dat van coryfeeën als Fischer en Steinitz, het grootste deel van de avond hield hij ons bezig met het herkennen van matbeelden, met daarbij speciale aandacht voor de matvoering met Toren en Paard. Om ons te laten oefenen had hij een reeks opgaven uit de Stappenmethode gekopieerd. Hoe hoger de stap waaruit de opgaven kwamen, hoe verder de meesten van ons van het spoor raakten. Frank beëindigde zijn optreden dan ook met het dringende advies om met, om te beginnen, de stappen 3 en 4 aan de slag te gaan. Aan wie dit serieus gaat doen, stelde hij een ratingwinst van zo’n of 80 in het vooruitzicht.

Zelf ben ik in de kerstvakantie met stap 2 begonnen: dubbele aanval, penning, mat in 2, uitschakelen van een verdediger en dat soort basisdingetjes. Robbie heeft maar meteen stap 3 t/m 6 besteld. Bij tenminste 20% van de aanwezigen is de boodschap dus overgekomen. Wat mij betreft was het dus een leerzame, vruchtbare avond.


Dank, Frank.