Skyline

Skyline

Osbocompetitie ronde 5

Klasse 3E

DSG1 – Schaakstad 7:      6  – 0
Twello – Ons Genoegen:    2½ - 3½
Lochem – Erbeek:          3½ - 2½
Pallas – Schaakmaat

Eerste team doet goede zaken.

Door de nederlaag tegen Lochem heeft ons eerste de strijd om het kampioenschap ongemeen spannend gemaakt. Niet de matchpunten maar de bordpunten zullen bepalen wie er wel of niet kampioen wordt en promoveert. In dit licht bezien deed het eerste afgelopen maandag tegen Schaakstad7 goede zaken. Het begon al goed omdat een van de verwachte tegenstanders niet op kwam dagen zodat Fons een reglementair punt in de schoot geworpen kreeg.

Bij de partij van Paul was de opening nog niet eens voorbij of de vijandelijke Koning stond al midden op het bord en werd van alle kanten aangevallen. Daarna dolde hij nog wat met zijn tegenstander en toen stond het 2 – 0.

Joop speelde weer een zeer gedegen partij en kwam steeds beter te staan, zo goed zelfs dat hij de winst rook. Dit keer was dat voor hem geen reden om remise aan te bieden en bekwaam maakte hij de zaak en de oude Brattinga af. 3 – 0.

Chiel had ook zijn avond en doorbrak zijn tot nu toe sombere reeks Osboresultaten. Aanvankelijk zag dar daar niet naar uit, maar zoals Chiel dat op ondoorgrondelijke wijze kan, wist hij geleidelijk aan de druk op zijn tegenstander op te voeren tot die daar onder bezweek. 4 – 0.

Tegen de verwachting in, gelet op het verschil in rating, hadden Robbie en Patrick de meeste moeite met hun tegenstanders. Bij Robbie zag het er zelfs somber uit, maar na een onnauwkeurigheidje van zijn tegenstander combineerde hij toch naar winst. 5 – 0.

Bloedstollend was het eindspel bij Patrick. Zoals gebruikelijk had hij een beter stelling, maar weinig tijd. Heel weinig tijd dit keer. Minder dan twee minuten zelfs. Anderhalve minuut. Maar hij had een Toren en een pion tegen een Paard. Zijn tegenstander zat nog zeer ruim in zijn bedenktijd en moest dus noteren. Patrick had kennelijk plan en strategie duidelijk voor ogen, want de ene na de andere krachtzet flitste over het bord. Dit zou hij waarschijnlijk wel gaan winnen: mat met nog 5 minuten op de klok. Maar zijn tegenstanders moest als een gek noteren en ging mee in het tempo van Patrick. Dat had hij beter niet kunnen doen, want terwijl de klok van Patrick naar 1 minuut kroop, liet hij zijn Paard pennen. 6 – 0.

En zo blijft het in de derde klasse E ongemeen spannend.

Ons eerste treft in de laatste twee ronden Eerbeek en Pallas, bepaald niet de zwakste uit de poule. Bij winst op Pallas blijft Lochem over als enige concurrent. Dat heeft van de drie promotiekandidaten het lichtste programma: Schaakmaat en Ons Genoegen.

Klasse 3 F

Uitslagen:
Kameleon – DSG2:           4½ - 1½
Doetinchem3 – Kameleon2:   3½ - 2½
Aalten - Zevenaar2:        3  – 3
Gendringen – Rokade 2:     2  – 4

Stand:                  Mp    Bp

1. Zevenaar             9     20½
2. Rokade2              8     18
3. Kameleon             7     18
4. Aalten               7     16½
5. DSG2                 4     13½
6. Doetinchem3          4     10½
7. Kameleon2            1     12½
8. Gendringen           0     10½

Kameleon – DSG2

Dat we met de winst op zak Terborg zouden verlaten, had niemand verwacht, maar dit was nu ook niet de bedoeling. Het begon al heel schlemielig: Ben was er niet. Waar was Ben dan wel? Geen idee. Waarschijnlijk in Jordanië. 1 – 0.

Albert kwam al snel een stuk achter en dat werd dus 2 – 0.

Emile is recentelijk aan één oog aan staar geopereerd en de scherpte van zijn blik is daar aanmerkelijk door vooruitgegaan. Aan bord drie speelde hij een fris partijtje en bereikte een eindspel waarin hij een Dame had tegen een Toren en een Loper. Voor de winst bleek dat net niet voldoende, maar gezien de rating van zijn tegenstander was dit een fraai resultaat. Binnenkort zal hij ook aan het andere oog worden geopereerd. Daarna kunnen we nog wat beleven met hem. 2½ - ½.

Steffen ging zoals gebruikelijk voortvarend van start, maar dit keer weloverwogen. Dat leverde hem geen windeieren op en we telden al het eerste volle punt. Maar ergens moet er iets fout zijn gegaan, want toen ik weer eens ging kijken hoe het er voorstond, had hij verloren. 3½ - ½.

Jan onderschatte de aanval van zijn tegenstander op de damevleugel en overschatte zijn eigen aanvalskansen aan de andere kant van het bord. Op de 15de zet kon hij de aanval breken en een pion winnen, waarna hij makkelijk spel had gehad. Maar omdat hij op de damevleugel niets te zoeken had, bracht hij zijn verdedigers over naar de koningsvleugel waar ze elkaar in de weg stonden. 4½ - ½.

En toen was alleen Fred nog bezig aan bord 6. Voor Fred was dit na vele, vele jaren zijn eerste serieuze pot, maar aan zijn spel was dat niet merken. Hij bereikte een licht voordeel en hield dat vast tot aan het eindspel. Dat bereikte hij overigens pas na veel denkwerk, dus in tijdnood. En terwijl de zenuwen door zijn lichaam gierden, hield hij het hoofd koel en dwong zijn tegenstander tot opgave. Goed gedaan, meneertje. 4½ - 1½.

En zo haalden we voor de zoveelste keer niet uit een wedstrijd wat er in zat. Voor handhaving in de derde klasse blijkt deze royale nederlaag echter geen gevolgen te hebben.
Gendringen en Kameleon2 moeten nog tegen elkaar en respectievelijk tegen Zevenaar en Aalten. Zelfs verlies tegen Doetichem3 lijkt geen gevolgen te hebben, al gaan we die ook met 6 – 0 winnen.