Skyline

Skyline

Osbonieuws

Tweede team grijpt strohalm,
eerste team grijpt er net naast


Ons tweede team deed in zijn wedstrijd tegen mededegradatiekandidaat Gendringen goede zaken. Veelbelovend begon het niet, want Joop kon al een nul incasseren terwijl de rest nog met de opening bezig was. Maar daarna keerde het tij zich ten goede. Jan kwam een kwaliteit voor, veroverde op zijn gemak eens een pion en gaf dat voordeel niet meer uit handen. Henk, ingevallen voor Albert, hield op bord 1 de toestand in evenwicht en Ben wist bekwaam de valkuilen die zijn tegenstander groef te omzeilen en hield daar ook remise aan over. De beslissing moest dus komen van de borden van 5 en 6 en die kwam er. Joke kwam een pion voor, voerde geleidelijk de druk op de stelling van haar tegenstander op en kon de buit binnenhalen. Aan het laatste bord speelde Frank een frisse aanvalspartij. Hij kreeg mooie open lijnen en rijen die allemaal op de vijandelijke Koning gericht waren, zodat mat niet te vermijden leek. Even dreigde hij de boel door Torenruil nog te verknallen, maar toen zijn tegenstander even mistastte, maakte hij hardhandig een eind aan de partij en hadden wij een 4 -2 zege in de wacht gesleept.

Ons eerste speelde tegen Theothorne dat tot nu toe slechts één matchpunt meer had behaald, maar wel gemiddeld een aanzienlijk hogere rating heeft dan ons eerste. Ook hier begon de avond niet fijn voor ons. Toen Joop en ik tegen half tien kwamen kijken, hadden Chiel en Fred al verloren en stond Steffen verre van prettig. Dat hij niet veel later mat ging, was dan ook geen verrassing. Maar zie, op bord 8 speelde Emile een uitgekookt partijtje. Hij ontnam de stukken van zijn tegenstander de mogelijkheid naar goede velden te gaan, opende de a-lijn, verdubbelde daarop zijn Torens en drong tot de 8ste rij door waarna zijn tegenstander terecht opgaf.
Aan bord 1 bracht Robbie een Torenoffer om twee verbonden vrijpionnen op de a- en b-lijn te krijgen. Dat had hij uitermate goed getaxeerd en hij haalde een zeer verdiend punt binnen.
Aan bord twee hadden Eric en zijn tegenstander ieder op zijn beurt een winstmogelijkheid over het hoofd gezien en zij waren in een messcherp eindspel terecht gekomen waarvan het doel duidelijk was: er moest iemand mat gaan. De man uit Dieren gaf zich daarbij zichtbaar de beste kansen, maar hij vergistte zich. Zeer sluw breide Eric een matnet en toen hij het linksom niet aan kon trekken, deed hij het rechtsom. Dat had Dieren dus niet verwacht en ook dat was zichtbaar. Maar mooi dat het nu 3 – 3 stond.
Paul had een pionneneindspel met ongelijke Lopers bereikt. Dat was potremise, maar omdat zijn tegenstander daar niet aan wou, moest hij goed bij de les blijven, wat hij deed.
De beslissing moest dus van de laatste partij komen, die van Patrick. Hoe daar de verhoudingen lagen toen zij richting eindspel gingen, kan ik niet beoordelen, want daar zijn die partijen van Patrick me te ingewikkeld voor. Volgens Patrick was het remise, maar omdat het eerste alleen baat bij een overwinning had, ging hij voor de winst. Dat pakte, helaas voor hem, net niet goed uit.
En zo verloren we met 4½ - 3½.

Voor uitslagen en standen: KLIK HIER